Запорізькі аграрії та сільгоспвиробники адаптуються до законодавства ЄС

Запорізькі аграрії та сільгоспвиробники адаптуються до законодавства ЄСЗапорізькі аграрії та сільгоспвиробники адаптуються до законодавства ЄСЗапорізькі аграрії та сільгоспвиробники адаптуються до законодавства ЄСЗапорізькі аграрії та сільгоспвиробники адаптуються до законодавства ЄСЗапорізькі аграрії та сільгоспвиробники адаптуються до законодавства ЄСЗапорізькі аграрії та сільгоспвиробники адаптуються до законодавства ЄСЗапорізькі аграрії та сільгоспвиробники адаптуються до законодавства ЄСЗапорізькі аграрії та сільгоспвиробники адаптуються до законодавства ЄСЗапорізькі аграрії та сільгоспвиробники адаптуються до законодавства ЄС

В облдержадміністрації відбувся  тренінг «Сучасні можливості кооперації. Законодавчі вимоги до якості та безпечності харчових продуктів», під час якого обговорювалися можливості створення аграрних кооперативів в Україні та Запорізькій області зокрема. Захід проводить Міжнародна благодійна організація «Інформаційний центр «Зелене досьє» у партнерстві з ВГО «Національна асоціація сільськогосподарських дорадчих служб України». До заходу долучилися фахівці Департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації,  запорізькі аграрії та сільгоспвиробники.

Як зазначила  заступник директора Департаменту агропромислового розвитку ОДА Людмила Щербина, переважно в сільській місцевості малі та середні виробники сільськогосподарської продукції виробляють більшу частину фруктів, овочів, молока, м’яса, меду. Однак обмеженість власних ресурсів не дає можливості кожному з них поодинці застосувати сучасні технології виробництва, зберігати та переробляти продукцію, пропонувати на ринок гуртові партії виробленої продукції. Тому є необхідність  виробникам такої категорії  об’єднуватися в сільськогосподарські обслуговуючі кооперативи. На сьогодні у Запорізькій області  діють 29 СОКів, які об’єднують 726 осіб. Та  постає питання щодо якості та безпечності харчових продуктів, пошуку нових ринків збуту, адаптації до законодавства ЄС у фокусі малих та середніх виробників аграрної продукції тощо.

Як зазначила керівник проекту «Адаптація до законодавства ЄС: практика впровадження» Катерина Шор, на сьогодні в усьому світі спостерігається тенденція до об’єднання дрібних виробників для кращого збуту та просування своєї продукції, а також доступу до фінансових ресурсів. Однак, якщо на аграрному ринку ЄС частка сільськогосподарських кооперативів складає 40-50%, а в окремих державах та секторах доходить до 70%, то в Україні ця цифра ледь сягає 1%.

Експерт з розвитку сільських територій та сільськогосподарської кооперації і дорадництва Юрій Бакун  ознайомив з вимогами до якості та безпечності харчових продуктів, адже вже з кінця вересня має бути запроваджена система управління безпечністю харчових продуктів на малих потужностях, до яких можуть бути віднесені, зокрема, й кооперативи.

Учасники тренінгу також розглянули практичний зріз питань: «Як створити кооператив: що необхідно знати для його створення»,  «Як отримати державну підтримку», «Які законодавчі зміни очікують плодоовочевий сектор», «Система управління безпечністю харчових продуктів на молочних підприємствах» тощо, а також ознайомилися з прикладами успішних кооперативів в Україні.

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Источник / Джерело

Читайте также:

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *